" a life is a journey..."

" a life is a journey..."

Friday, July 1, 2016

BISKUT NESTUM/ OAT


Resepi biskut menggunakan butter dan marjerin ni, kita orang sarankan utnuk pakai campuran tiga jenis tepung iaitu tepung naik sendiri, tepung gandum dan tepung jagung guna memperoleh biskut yang rangup dan sedap. Jangan  lupa, siapkan pula 4-5 cawan campuran tepung termasuk oat / nestum / cornflakes, kuantiti tepung jangan terlalu banyak. Cukup saja bergantung kepada cara kita mengolah butter dan gula. Sekiranya butter dan gula diolah tidak mengembang, maka kurangilah tepungnya, kalau sudah berkembang, lebih la tepungnya.

1 Buku Buttercup (250g)
1 1/4 Cawan Gula Kastor
1 Cawan Tepung Naik Sendiri
 2 1/2 Cawan Tepung Gandum
 1/2 Cawan Tepung Jagung
1 Cawan Tepung Kastard / Nestum / Oat / Conflakes
 1/2 Sudu Teh Baking Powder
 1 Sudu Teh Esen Vanilla
1 Biji Telur (Optional)


Cara-Cara;

1. Pukul buttercup dan gula kastor hingga kembang. Tapi tak lah sekembang kita nak buat kek tu tau, separa kembang je la kot ðŸ˜‰
2. Masukkan telur, dan pukul lagi hingga kembang dan sebati (Skip step yang ni jika tidak masukkan telur).
3. Masukkan esen vanilla, semua tepung termasuk oat/ nestum / cornflakes dan baking powder. Pukul lagi hingga sebati. Pukul dengan perlahan. Tinggalkan sedikit tepung gandum untuk masukkan last sekali sambil uli dgn tangan, supaya kita boleh kurangkan bila adunan dah jadi doh.
4. Pastikan ianya menjadi doh bila kita genggam, kalau lembik, masukkan lagi tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli lagi sehingga jadi doh yang tidak melekat ditangan.
5. Leperkankan doh menggunakan roller dan tekap menggunakan acuan yang disukai.
6. Susunkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 selama 10-15 minit.

No comments: